Evenemang Search and Views Navigation
februari 2023
פתיל (petil; tråd på hebreiska) är en utställning som tar plats mellan textens ord och textilens tråd. Å ena sidan utgör den ett textilt utforskande av det hebreiska rotordet רפס (sfr), som kan betyda både att räkna och berätta, eller att klippa och göra ett märke. Samma ord har en central plats i den judiska mystiska skriften Sefer Yetzirah, där Gud sägs ha skapat världen genom att ta bort snarare än att lägga till. Istället för att addera material, arbetar Victoria…
Mer information »Torsdagar mellan 8.00-8.30 under terminstid börjar vi dagen med öppen meditation i Kryptan, Sigtunastiftelsens stilla rum. Det är en tyst meditation som leds av medarbetare från Sigtunastiftelsen. Alla är välkomna, det är kostnadsfritt och det krävs inga förkunskaper. Ingen föranmälan. Vid förfrågningar vänligen kontakta program@sigtunastiftelsen.se eller 08 592 589 85
Mer information »Ställbergs gruva vill vara en plats där de stora frågorna blir personliga – och det personliga del av de stora frågorna. En plats för lärandet, tvivlet och det levande. Kollektivt och individuellt. Existentiellt och politiskt. Ställbergs gruva drivs genom den ekonomiska föreningen The non existent Center och utgår från Ställbergs nedlagda järnmalmsgruva i Ljusnarsbergs kommun, där det idag bedrivs konstnärlig, kulturell och social verksamhet bestående av vandringar, föredrag, konserter, berättarkvällar, utställningar, gemensamma måltider, dokumentärteater och festivaler. En uppmärksammad föreställning för…
Mer information »Programmet har flyttats fram till den 3 februari! Diktomani är en mani att skriva dikter. Det är något som bara måste skrivas. Om man inte får skriva så dör verserna inombords, då blir diktarens silentium, ordets egen nekropol. ”Diktsamlingen är en kärleksförklaring till det skrivna ordet. Titeln Diktomani är ett uppfunnet ord av Ambrossi själv, som symboliserar det ständiga behovet av att läsa och skriva. Alfonso Ambrossi bjuder först in till en prolog där just enkelheten och vikten av att…
Mer information »Den 1 februari firas varje år St Brigid på Irland, då uppmärksammar man och lovsjunger våren och ljusets ankomst, naturen och allt nytt och levande. Den 1 februari 2023 är ett starkt symboliskt och historiskt unikt datum, då St Brigid ges en nationaldag på Irland jämte St Patrick, vilket ses som en ny berättelse för enhet och jämlikhet. Detta vill vi fira med dans och musik, betraktelser, berättelser och poesi, där vi lyfter fram fred, jämlikhet samt pilgrimstanken. Medverkande: Kajsa…
Mer information »januari 2023
Välkommen till miljöfilm och samtal kring dokumentärfilmen Natur & klimat i Alaska av fotografen, filmaren och musikern Kent Pettersson. Natur & klimat i Alaska fångar Alaskas storslagna natur och djurliv och den klimatförändring som pågår. Vi får bland annat följa med till de berömda kodiakbjörnarna när de fångar lax. Filmen hade Sverigepremiär i november 2022 och har tidigare visats i USA. Det är en amerikansk produktion där Kent Pettersson är en av filmens tre fotografer. Han har tidigare bl.a. gjort…
Mer information »Torsdagar mellan 8.00-8.30 under terminstid börjar vi dagen med öppen meditation i Kryptan, Sigtunastiftelsens stilla rum. Det är en tyst meditation som leds av medarbetare från Sigtunastiftelsen. Alla är välkomna, det är kostnadsfritt och det krävs inga förkunskaper. Vid förfrågningar vänligen kontakta program@sigtunastiftelsen.se eller 08 592 589 85
Mer information »Den 27 januari 1945 befriades fånglägret Auschwitz-Birkenau. I samband med minnesdagen hålls manifestationer och sammankomster av olika slag för att vi tillsammans ska minnas dagen som kommit att heta Förintelsens minnesdag. I år är det 77 år sedan. I fånglägret Theresienstadt var, bland många andra, kompositörerna Pavel Haas, Hans Krasa och Viktor Ullmann internerade. Under sin tid i fångenskap skrev de flera verk som uppfördes i lägret och som idag spelas världen över. På konserten framförs stråkkvartetter av dessa tonsättare.…
Mer information »I samspelets och ömsesidighetens tecken – kosmologiska, evolutionära och teologiska perspektiv på fenomenet människan. Med medvetandeforskaren Hans Liljenström, professor vid SLU, teologen Petra Carlsson, professor vid Enskilda högskolan och Lisbeth Gustafsson, ordförande i Mäster Eckhartsällskap
Mer information »Under 2023 ska Humanobservatorium för digital existens inom ramen för Professor Amanda Lagerkvists forskningsprojekt “BioMe: Existential Challenges and Ethical Imperatives of Biometric AI in Everyday Lifeworlds” finansierat av WASP-HS, anordna offentliga aktiviteter på temat Det digitala bruset: samtalet och tystnaden som existentiell metod. Den 19 januari 2023 samarrangerar Humanobservatoriet och Nobelmuseet en öppen föreläsning av ärkebiskop emerita Antje Jackelén som avslutar utställningen Evigt liv på Liljevalchs. Utställningen undersöker både vetenskapliga upptäckter och existentiella frågor och rör sig associativt mellan konst, vetenskap och kulturhistoria med syfte…
Mer information »Torsdagar mellan 8.00-8.30 under terminstid börjar vi dagen med öppen meditation i Kryptan, Sigtunastiftelsens stilla rum. Det är en tyst meditation som leds av medarbetare från Sigtunastiftelsen. Alla är välkomna, det är kostnadsfritt och det krävs inga förkunskaper. Vid förfrågningar vänligen kontakta program@sigtunastiftelsen.se eller 08 592 589 85
Mer information »Poeten och essäförfattaren Vilhelm Ekelund hade stark närhet till mystiken – den form av religiositet som syftar till att låta utövaren komma i direkt kontakt med det gudomliga. I sin bok Det innersta hemmet. Vilhelm Ekelund och mystiken visar Patrik Hultin, litteraturvetare och utövande mystiker med rötter i zen-traditionen, hur mystiken genomsyrar Ekelunds tänkande vare sig det gäller sexualiteten eller närheten till naturen. En av Vilhelm Ekelunds närmaste vänner och samtalsparter var den lutherska mystikern Hjalmar Ekström, vars bibliotek och…
Mer information »december 2022
Fullbokad! Retreaten äger rum onsdag - fredag 7 -9. ( Ej fredag till söndag 9 - 11 som anges i det tryckta programmet .) I Refugiet på Sigtunastiftelsen erbjuds tystnad, meditation och avspänning. Rum för tankar, tro och längtan – och möjlighet till reflektion över var vi befinner oss i våra liv. Under retreaterna serveras fisk/skaldjur och vegetarisk kost. Retreatledare: Lars Björklund, präst och själavårdare, och Brita Bolin, leg. fysioterapeut.
Mer information »Torbjörn Flygt, född 1964, debuterade 1995 med Längsta ögonblicket, men fick sitt stora genombrott som författare med romanen Underdog, som belönades med Augustpriset 2001, och som fick sin fortsättning med Outsider 2011. Han har sammanlagt givit ut tio romaner, senast Släkte (2019), och ett par böcker för barn. Torbjörn Flygt har med romansviten som inleds med Underdog och fortsattes med Outsider gjort något unikt i dagens prosa. Han har skildrat femtio år av svenskt liv, svensk mentalitet och samhällsomdaning genom…
Mer information »Välkommen till en upplevelseresa i ett spännande musiklandskap tillsammans med tre mycket skickliga musiker som rör sig genom världsmusiken med jazzen som grund. Matti A:son trio består av Matti Andersson som är accordeonist, utbildad vid musikhögskolorna i Stockholm och Göteborg. Han har varit medlem i Lars Hollmers konstellation Utsikter samt medverkat som solist i många sammanhang. Anders Hagberg är flöjtist, sopransaxofonist, kompositör samt professor i musikalisk gestaltning/improvisation vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet. Han har turnerat över stora…
Mer information »Välkommen till Kulturhelg på Sigtunastiftelsen, en helg där du kan njuta av inspirerande kultur, härliga måltider och en unik atmosfär. Denna gång gästas vi av musikerna Matti A:son trio och författaren Torbjörn Flygt. I erbjudandet ingår kulturprogram med konsert och författarmöte, ankomstkaffe, julbord, frukost, förmiddagskaffe, lunch och logi. Julbordet serveras lördag klockan 18.00. Enkelrum: 2295 kr Del i dubbelrum: 2095 kr Mer om Matti A:son trio Matti A:son trio består av Matti Andersson som är accordeonist, utbildad vid musikhögskolorna i…
Mer information »Charlotta Sparres utställning, kurerad av Ulla Tillgren, visar fotografier tagna i Egypten, Jordanien, Libanon, Palestina och Syrien. Hennes bilder utforskar begreppet kvinnlighet som identitet. Charlotta Sparre är född och uppvuxen i Sverige, men har levt mer än halva sitt liv i Mellanöstern och Nordafrika. I dag är hon direktör för Svenska dialoginstitutet för Mellanöstern och Nordafrika i Amman. ”Många kvinnor jag möter i Mellanöstern och i Nordafrika är starka yrkesarbetande individer som med hårt arbete även får familjelivet att gå…
Mer information »Varmt välkomna till Sigtunastiftelsens stämningsfulla julbord. Måltiden börjar med rykande glögg i Rosengården. Därefter väntar ett ljuvligt julbord med laxar, sillar, kallskuret, köttbullar, veganskt och en dessertbuffé som ingen vill missa! Som vanligt har vi många gröna rätter så det finns något för alla i familjen. För den som älskar sill får vi utöver alla klassiker, flera nya spännande sillsorter. Priser 745 kr vid betalning på plats 695 kr vid förbetalning med kort på hemsidan Barn 4 – 12 år…
Mer information »Vi bjuder in till s.k. shared reading med texter av årets författarstipendiater som utgångspunkt – en mikroläsecirkel med existentiell, kontemplativ läsning. Vi läser korta litteraturutdrag högt tillsammans och samtalar kring de tankar och upplevelser som de väcker. Cirkeln är öppen för alla och deltagarna får texterna på plats. Den korta texten gör att man kommer den nära och tillsammans kan undersöka ordval och innebörder. Man kan läsa om och göra uppehåll på textställen för att de är speciellt ägnade att…
Mer information »november 2022
Abrahams Barns Julkrubba är unik; den berättar om Jesu födelse enligt de texter som finns att läsa i både Bibeln och Koranen. Julkrubban visas för grupper från skola och förskola, i syfte att erbjuda barn, ungdomar - och vuxna - ett tankeväckande och gränsöverskridande möte. En visning är gratis och tar ca 30 minuter. För vuxengrupper skräddarsys visningen utifrån intresse och behov Kontakta elisabet.mattizon-armgard@sigtunastiftelsen.se för bokning och mer information.
Mer information »Välkomna till adventskonsert med Sigtuna sångensemble under ledning av Greger Fellin. Årets gästartister är Svenska Lyxorkestern som Peter Gardemar startade, tillsammans med sin bror Hans Gardemar, Jan Bengtson, Bosse Persson, Bengan Janson och Peter Milefors, på Högfjällshotellet i Sälen år 1998. Orkestern tar sig an vilka musikaliska underhållningsjobb som helst. De har också återfunnits som kompband bakom många av våra allra största artister. Förutom professionella musikanter är Svenska Lyxorkestern också ett kompisgäng som trivs lika bra på, som utanför scenen,…
Mer information »Välkommen att äta julbord den 27 november 2022 inkl Adventskonsert med Sigtuna sångensemble under ledning av Greger Fellin. Årets gästartister är Svenska Lyxorkestern. Adventskonserten börjar kl 16.00 med insläpp ca 30 minuter innan start, onumrerade platser. Pris 545 kr inkl konsert som förskottsbetalas Barn mellan 0 – 2 år äter gratis Barn mellan 3 - 12 år 300 kr Då vi i år har valt att börja ta betalt för adventskonserten så kommer vi att skänka intäkterna för konsertbiljetten till…
Mer information »I den Guldpalmsvinnande och visionära regissören Apichatpong Weerasethakuls första engelskspråkiga film från 2021 gör Tilda Swinton huvudrollen. Hon spelar en skotsk kvinna som efter att ha börjat höra en hög smäll varje morgon, beger sig ut på en både sinnlig och fysisk resa i den colombianska djungeln. Kritikerrosade Memoria är en storslagen bioupplevelse för alla sinnen. I samverkan med biograf Gröna ladan
Mer information »Vad skapar civilt engagemang, mobilisering och förändring, och vad kan vi lära av historien? Vi möts, akademiker, aktivister, artister, och samtalar kring möjliga sätt att vara och tänka - kring en levande planetgemenskap - då CEMUS firar 30 år och inför nästa års KlimatExistens på Sigtunastiftelsen. Det blir föredrag, samtal och mingel med enklare bar och tilltugg. För drygt 100 år sedan skapades Sigtunastiftelsen av Uppsalastudenter, en visionär dialogplats för möten mellan olika människor, tankar och rörelser runt tidens frågor…
Mer information »Evenemanget är inställt! Vårt land är ett av världens bästa länder att leva i. Ändå är psykisk ohälsa den orsak som anges för närmare hälften av våra sjukskrivningar. Vi vet också att många barn och unga har att kämpa med att de inte mår bra. Hur blev det så här? Har vi en brist på livsmening och sammanhang mitt bland vår materiella välfärd? Är vi för stressade och snurrar allt för fort? Och vad skulle behövas för att vi skulle…
Mer information »Arkivens dag firas den andra lördagen i november varje år. Utifrån ett gemensamt tema visar kulturarvsorganisationer i hela Norden axplock av vad som finns i deras samlingar. Utifrån årets tema Myter och mysterier visar Sigtunastiftelsens Bibliotek och Arkiv ett urval ur sina mystika samlingar och fördjupar med kortare föredrag. Genom programmet vill vi hedra minnet av nyligen bortgångne Svante Ögren, som bidrog till att tre mystika samlingar, Hjalmar Ekströms bibliotek och arkiv, Kurt Almqvists bibliotek och arkiv samt Hans Hofs…
Mer information »Körverket Tellus – den sårbara skönheten består av sju satser, där varje sats utgår från en dag i skapelseberättelsen i Första Mosebok i Bibeln. Verket är skrivet för barn- och vuxenkör samt piano, orgel, flöjt och stråkkvintett. Tellus har beställts av Stockholms stift och genomförs i samarbete med Stockholms stifts Kyrkosångsförbund. Kompositör är Anna-Karin Klockar och texterna har skrivits av prästen Sven Hillert. Som en viktig del av arbetet har unga körsångare i Stockholms stift fått reflektera kring skapelseberättelsen och…
Mer information »Abrahams Barns metod och verksamhet presenteras för att därefter fokusera på Abrahams Barns Julkrubba. Kursen visar hur en julkrubba kan bli ett konkret pedagogiskt redskap. Abrahams Barns Julkrubba berättar om Jesu födelse enligt de texter som finns att läsa i både Bibeln och Koranen. Målgrupp: Bibliotekarier, pedagoger och lärare för alla åldrar. Kl 9.30 - 16.00 i Sigtunastiftelsens bibliotek Pris: 500 kr inkl kaffe, lunch och material. Mer information och anmälan senast 2 november: elisabet.mattizon-armgard@sigtunastiftelsen.se 08 – 592 589 98…
Mer information »Välkommen till ett reflekterande samtal med ärkebiskop emeritus KG Hammar, Kristna Fredsrörelsens generalsekreterare Lotta Sjöström Becker och läraren, DJ och civilsamhällesorganisatören Iraj Shirkhani. Samtalet leds av Fredrika Gårdfeldt, präst i Svenska kyrkan. Marika Lagercrantz ( skådespelare) framför sin apell om ickevåldets kraft. Fiolspel ur den svenska folkmusikskatten blandas med pärlor ur den rika kväkarerfarenheten, med Julia Ryberg, samfundspedagog i Vännernas samfund. Arrangeras av Sigtunastiftelsen och Kristna Fredsrörelsen i samverkan
Mer information »Kristna fredsrörelsen i Sverige har i flera år samverkat med Sigtunastiftelsen kring konkret och aktivt fredsarbete på kristen humanistisk grund. Både Kristna fredsrörelsen och Sigtunastiftelsen har sina rötter i samma ideologiska mylla för drygt etthundra år sedan. En central gestalt som är gemensam i båda organisationernas historia är Nathan Söderblom. Nathan var en av Sigtunastiftelsens tre grundare, och en förgrundsgestalt när det gäller de kristna kyrkornas ansvar i arbetet för fred och rättvisa. Denna konferens genomförs i ljuset av att…
Mer information »Välkommen till ett kultursamtal med författaren Pooneh Rohi, där hon berättar om sin väg till sitt författarskap och om sitt skrivande. Pooneh Rohi är född 1982 i Iran, uppvuxen i Stockholm. 2014 debuterade hon med Araben, en kritikerrosad roman om våra val och om skulden som kommer med dem. Skulden till det nya landet och till allt man lämnat bakom sig. ”En av vårens bästa romaner”, tyckte Åsa Lindeborg, Aftonbladet, och Elin Grelsson, Expressen, skriver i sin recension av romanen…
Mer information »Julie’s Bicycle, Lund University, Sigtunastiftelsen and Postkodstiftelsen invite you for an afternoon of talks on art, creativity, climate justice and why culture can transform the climate conversation. As the climate emergency unfolds, strengthening our support for communities has never been more urgent. Convened as the COP27 international climate negotioations approach, this event will explore how the arts and culture sector can be at the heart of the climate conversation and transformative action. Join an exciting roster of climate justice leaders,…
Mer information »oktober 2022
Under det senaste året har frågor kring klimat och miljö ibland hamnat lite i skuggan på grund av andra dramatiska händelser i vår del av världen, inte minst den humanitära katastrof som kriget i Ukraina utgör. Samtidigt kvarstår klimatkrisen som ett hot som måste tas på allvar. Tiden är kort för att åstadkomma de förändringar som är nödvändiga. Kreativitet och kulturella uttryck är en naturlig del av vår mänskliga identitet. Dessa uttryck skapar bilder av hur vi upplever oss själva…
Mer information »Vi bjuder in till s.k. shared reading med texter av årets författarstipendiater som utgångspunkt – en mikroläsecirkel med existentiell, kontemplativ läsning. Vi läser korta litteraturutdrag högt tillsammans och samtalar kring de tankar och upplevelser som de väcker. Cirkeln är öppen för alla och deltagarna får texterna på plats. Den korta texten gör att man kommer den nära och tillsammans kan undersöka ordval och innebörder. Man kan läsa om och göra uppehåll på textställen för att de är speciellt ägnade att…
Mer information »Lyssna in nutidens unga litterära röster! Vad händer i den unga nordiska litteraturen just nu? Traditionsenligt bjuder vi in till en uppläsningskväll med nyskrivna texter av Biskops-Arnös författarskola årskurs 1. Författarskolan ger plats åt angelägna berättelser, utifrån vitt skilda perspektiv, en brokig skara röster med den gemensamma nämnaren att språket och litteraturen är deras nödvändighet och oundgängliga uttrycksform. Sedan 1960-talet är Biskops-Arnö Nordens Folkhögskola en ledande mötesplats för författare, kritiker, litteraturforskare från hela Norden och många av de senaste decenniernas…
Mer information »Naturen levandegörs i en bländande vacker berättelse om samisk världsåskådning och mytologi, men också om dagens akuta utmaningar, skildrad genom konstnären Britta Marakatt-Labbas verk och livshistoria. Det väldiga textilkonstverket ”Historjá” av Marakatt-Labba fick ett enormt genomslag när det visades på documenta 14 i Kassel. Broderiet som skildrar motiv ur den samiska historien är också utgångspunkten för Thomas Jacksons dokumentär, som berättar om en samisk kultur vars historia präglats av kamp mot majoritetsbefolkningen. Kampen har handlat om rätten till mark och…
Mer information »Elisabeth Åsbrink, född 1965, är författare och journalist, tidigare anställd på Sveriges Television. Hon debuterade 2009 med Smärtpunkten, om Lars Norén och polismorden i Malexander. 2011 kom Och i Wienerwald står träden kvar, om en pojke som levde i Sverige under kriget, åtskild från sina föräldrar i Wien. Boken riktade också ljuset mot Ikea-grundaren Ingvar Kamprads nazistiska förflutna. 1947 från 2016 är en krönika över ett år där vår samtid formades, och Orden som formade Sverige, som utkom 2018, är…
Mer information »Anna Gréta Sigurdardóttir är född och uppvuxen på Island, men bosatt i Stockholm sedan 2014 där hon studerade vid Kungliga Musikhögskolan. Hon har på senare år anlitats som pianist i en mängd olika projekt och skivinspelningar, och har samarbetat med framstående jazzartister som Max Schultz, Joakim Milder, Magnus Lindgren, Susanna Risberg och Bobo Stenson. Hon har vidare medverkat i en rad storbandsproduktioner med bland annat Norrbotten Big Band och Elaria Orchestra samt Ebbot Lundberg & New Places Orchestra. Hon har…
Mer information »”Uppvuxen med Mupparna, Beppe Wolgers dockor och Beatrix Potters balett älskar jag det antropomorfa uttrycket – att lägga till det mänskliga uttrycket hos djur eller dockor. Jag gör masker, troféer, fåglar och marionetter och djuren är ständigt återkommande. Det bara blir så. Jag hittar inspiration bland gamla leksaker, teaterrekvisita och cirkusmiljöer. Morfar var konservator så kanske ligger djurgestaltningen i arvet. Jag skapar för att jag inte kan låta bli. Jag har det i händerna.” Sara Hjelmstedt arbetade tidigare som kultursekreterare…
Mer information »Välkommen till ett kultursamtal med konstnären Guro Olsdotter Gjöl, där hon berättar om sin väg till att bli konstnär och om sitt konstnärskap. Guro Olsdotter Gjöl arbetar med olika slags konstnärliga medier, som installationer, teckning och fotografi, och iscensätter och transformerar ofta alldagliga föremål i en platsspecifik konst. I de senaste utställningarna i Göteborg, undersöker hon förhållandet mellan materia, tomrum och tid genom teckning och skulptur, där storheten i universum undersöks genom dess mest oansenliga beståndsdelar, en fiktion till synes…
Mer information »Martin Kragh, f 1980, är biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet och docent vid Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier vid Uppsala universitet. Han skriver återkommande för Svenska Dagbladets kultursida om östeuropeisk politik och historia. I den nyutkomna boken Det fallna imperiet: Ryssland och väst under Vladimir Putin tar Martin Kragh ett helhetsgrepp om Vladimir Putin och den ryska historien, från Tsarrysslands fall till Sovjetunionens upplösning och det postsovjetiska Ryssland. I boken berättar han sakligt och effektivt om…
Mer information »Den ökade psykiska ohälsan diskuteras ofta som en fråga om bristande resurser i vården och dålig tillgång på terapi. Under denna eftermiddag breddar vi diskussionen om varför så många mår så dåligt, genom att lyfta fram sociologiska och kulturella perspektiv. Sociologen Roland Paulsen utgår från sin bok Tänk om – en studie i oro och journalisten och författaren Niklas Ekdal talar utgående från sin egen berättelse i boken Hur jag dog från 2016 och hans aktuella bok Hur vi levde,…
Mer information »Att hitta ett språk för det innersta är nödvändigt och lockande för många, men processen väcker ofta frågor: Hur ska jag våga öppna mitt innersta för läsare jag inte känner? Vem ska läsa det jag skriver och varför? Hur gör jag rent tekniskt för att nå fram till det jag vill uttrycka? Under ett par dagar i retreatmiljö får du handledning i skrivandet av Maria Küchen, författare och skribent och Kerstin Dillmar, kaplan på Sigtunastiftelsen och författare. Minimiålder 20 år.…
Mer information »Kursen inspirerar till metodutveckling för skolans undervisning i det mångkulturella samhället. Vi presenterar Abrahams Barns pedagogik som tar sin utgångspunkt i våra gemensamma rötter. Vi fokuserar på undervisning om de mänskliga rättigheterna, en skrivarverkstad utifrån Abrahams Barns metod Identifikation skapar Empati och hur man kan använda Abrahams Barns artefaktotek med religiösa föremål i klassrummet. Dessutom tar vi upp hur användandet av berättelser kan vara ett stöd för samtal om livsfrågor. Kursen behandlar också ämnes- och kursplanerna för religionskunskapen, deras centrala…
Mer information »Föredrag av Kerstin Dillmar, tidigare sjukhuspräst på Akademiska sjukhuset i Uppsala och nu verksam som kaplan på Sigtunastiftelsen och som präst i Uppsala domkyrka med inriktningen existentiell fördjupning. Tillsammansmed Lars Björklund har hon skrivit böckerna Identitet och uppdrag, Kan du förstå mig?, Rum för livet och Vara skillnad – om tröst och mod att finnas. Hon är också en av initiativtagarna till podden På spaning efter själen. I samverkan med Sigtuna församling
Mer information »Välkommen till författarmöte med Tove Alsterdal, författare, journalist och dramatiker. Tove Alsterdal räknas som en av våra främsta kriminalförfattare och har jämförts med såväl Dan Brown som Kerstin Ekman. Hon har skrivit fem internationellt hyllade spänningsromaner sedan debuten med Kvinnorna på Stranden 2009. Kvinnorna på stranden kretsar kring människor som drunknar på flykt över Medelhavet och utnyttjas i slavarbete i Europa. 2020 inledde hon sin första romanserie med Rotvälta och följde upp med Slukhål 2021, vilka utspelar sig i Ådalen…
Mer information »Vi bjuder in till s.k. shared reading med texter av årets författarstipendiater som utgångspunkt – en mikroläsecirkel med existentiell, kontemplativ läsning. Vi läser korta litteraturutdrag högt tillsammans och samtalar kring de tankar och upplevelser som de väcker. Cirkeln är öppen för alla (högst 10) och deltagarna får texterna på plats. Den korta texten gör att man kommer den nära och tillsammans kan undersöka ordval och innebörder. Man kan läsa om och göra uppehåll på textställen för att de är speciellt…
Mer information »september 2022
Filmen Bränn alla mina brev, i regi av Björn Runge, bygger på Alex Schulmans roman med samma namn. Det är ett passionerat drama baserat på verkliga händelser där en kärleksaffär leder till oanade konsekvenser. Den centrala karaktären är Karin Stolpe som bär hela historien och dess vingslag på sina axlar. Filmen skildrar hennes komplexa relation till maken Sven Stolpe och passionerade kärleksaffär med Olof Lagercrantz som inleds på Sigtunastiftelsen under 1930-talet och hur de val hon gör påverkar kommande generationer.…
Mer information »Sigtunastiftelsen kommer liksom tidigare år att medverka med flera författarsamtal under Bok och biblioteksmässan i Göteborg. På scenen ”Se människan” blir det litterära samtal med existentiellt perspektiv som också filmas och kan ses på Svenska kyrkans webb och Bokmässan Play. Se Sigtunastiftelsens samtal Fredag 23 september 12.00 Charlotte Rørth - Allt jag inte vill tiga om – en berättelse om sorg, övergrepp och tro mitt i livet Ärligt och uppriktigt berättar Charlotte Rørth om sitt liv: om övergrepp, om…
Mer information »”Genom att använda mig av olika material och tekniker finner jag friheten att inte behöva bestämma, eller snarare bekräfta mitt uttryckssätt. I min konst jobbar jag inom olika fält och utgår ofta från det som jag har varit med om och upplevt under kriget i Syrien där jag kommer ifrån. Det blir då sorgligt och smärtsamt. Men när jag emellanåt låter min färgpassion ta över blir det annat intryck och annan energi. Måleriet är på något sätt den platsen jag…
Mer information »Inställt! Tillsammans med Charlotte Frycklund utvecklar vi skrivandet genom en fördjupning och fokusering på det skriftliga berättandet med hjälp av Abrahams Barns narrativa metod Identifikation skapar Empati. Vi utgår från allmänmänskliga berättelser med existentiellt innehåll hämtade från det gemensamma legendmaterialet med rötter i judendom, kristendom och islam. Vi kommer särskilt att lägga tonvikt på ”Abrahams döttrar” och kvinnorna från det första testamentet. Dagarna önskar ge inspiration och verktyg för fortsatt språkutveckling i det mångkulturella klassrummet. Medverkande: Charlotte Frycklund är författare…
Mer information »Välkommen till ett kultursamtal med konstnären och filmaren Tova Mozard, där hon berättar om sin väg till att bli filmare och om sitt konstnärskap. Mozards konstnärskap spänner över fotografi, video och film. Hon intresserar sig starkt för vår perception i spänningsfältet mellan fiktion och verklighet och hur film och teater lånar av varandras uttryck och skapar olika lager av fiktion och metanivåer. Redan 2013 hade hon en retrospektiv på Moderna Museet, Verklighetens afton, som andades ett mytologiskt Los Angeles och…
Mer information »”Män betraktar kvinnor, kvinnor betraktar sig själva bli betraktade. Vi vill genom den här konserten bidra till den genuina blicken på kvinnors existens och livsvillkor. En aktiv blick som inte filtreras genom mäns syn på ”annanhet”. En blick som inte tar avstamp i mäns bedömningar av vad och vem som har ett existensberättigande. Genom sång och samtal tar vi med publiken på en resa i tid och rum genom olika kvinnors berättelser, perspektiv och livssituationer.” Gun Linderman frilansar som sångerska.…
Mer information »Vi bjuder in till s.k. shared reading med texter av årets författarstipendiater som utgångspunkt – en mikroläsecirkel med existentiell, kontemplativ läsning. Vi läser korta litteraturutdrag högt tillsammans och samtalar kring de tankar och upplevelser som de väcker. Cirkeln är öppen för alla och deltagarna får texterna på plats. Den korta texten gör att man kommer den nära och tillsammans kan undersöka ordval och innebörder. Man kan läsa om och göra uppehåll på textställen för att de är speciellt ägnade att…
Mer information »augusti 2022
Under konferensen "Teologiska dagarna om karmelitisk spiritualitet" utforskar vi vad den karmelitiska traditionen kan betyda för oss som lever i Sverige idag. Karmels spiritualitet karaktäriseras ofta som kristocentrisk, mariansk, ekologisk och ekumenisk. I samband med konferensen bjuder vi in allmänheten att att ta del av konferensens öppna program tisdagen den 30 augusti. 15.30 Offentlig vesper 16.00 Offentligt panelsamtal - Karmelitisk spiritualitet i vår tid Fri entré!
Mer information »Välkommen till konferensen Karmelitisk spiritualitet, Sigtunastiftelsen 28-31 augusti 2022. Religionshistorikern David Thurfjell har beskrivit oss svenskar som ett granskogsfolk. Vi möter Gud i naturen och förknippar andlighet med skogspromenader, havsstränder och stjärnklara vinternätter. I den karmelitiska traditionen är både naturupplevelser och kulturupplevelser betydelsefulla som andliga erfarenheter. Naturen och kulturen kan leda oss in i och dessutom användas för att beskriva själens hemlighetsfulla möten med Jesus Kristus. Under de teologiska dagarna om karmelitisk spiritualitet kommer vi att utforska vad den karmelitiska…
Mer information »Författardag i dômen sker inom ramen för samarbetet kring Existentiell litteraturfestival. Nästa litteraturfestival arrangeras i augusti 2023. Besökaren får denna eftermiddag lyssna till samtal med utgångspunkt i tre aktuella romaner. 13.30 Ola Larsmo Ola Larsmo möter Kristin Windolf i ett samtal om att följa sin inre kompass, om människokärlek och empati med de människor som inte själva kan göra sin röst hörd. Samtalet utgår från hans nyutgivna roman Jag vill inte tjäna. I romanen förenar Larsmo, som så ofta, dokumentärt…
Mer information »Unna dig en paus i vardagen och hitta lugnet på en av Sveriges vackraste platser. Spendera en helg på Sigtunastiftelsen beläget i historiska Sigtuna. Barbora Furskog, legitimerad och erfaren yogalärare, guidar dig i balansen mellan dynamisk och lugnande yoga, meditation och andningsövningar. Sigtunastiftelsens kök har specialkomponerat rätter gjorda av ekologiska och närproducerade råvaror för att ytterligare främja helhetsupplevelsen. Individuella kostbehov finns tillgängliga på begäran, vänligen informera oss i förväg. Under vistelsen får du möjlighet att njuta av Sigtunastiftelsens labyrintiska byggnad.…
Mer information »juni 2022
27The fifth international conference on Receptive Ecumenism will continue exploring the ecclesiological reparative, critical constructive task of ecumenical ecclesiology that was introduced in the previous conferences. Receptive Ecumenism is a fresh ecumenical methodology emphasizing receptivity, learning, and listening. Since its inception, the concept has taken root in many diverse contexts around the globe. At this conference, we hope to take this process a step further as we will reflect on the transformative impact of Receptive Ecumenism as an instrument for…
Mer information »Varmt välkommen på grillkväll i Sigtunastiftelsens vackra Rosengård. Kött, fisk och grönsaker serveras direkt från grillen med hemlagade såser och fräscha sallader. Ät så mycket du orkar! Ordinarie pris: 495 kr Bästa pris med förbetalning online: 445 kr Barn 0 – 3 år gratis, 4 – 12 år 250 kr Betalas på plats! Önskar du betala med presentkort? Vänligen maila din förfrågan till info@sigtunastiftelsen.se
Mer information »Gijs Weijer kommer ursprungligen från Amsterdam men bor och verkar sedan många år i Uppsala. Hans huvudfokus låg länge på abstrakt oljemåleri men har med tiden vridits mot teckning och grafiska tekniker. Hans bildspråk befinner sig i gränslandet mellan figurativt och abstrakt och måleriet är både berättande och fantasirikt. Konsten har visats både i Tyskland och Nederländerna, han har även gjort ett flertal offentliga konstverk. Idag arbetar Gijs i Konstjord Studios i Gottsunda, Uppsala. Under hösten 2021 har Gijs framför…
Mer information »maj 2022
I samarbete med DIGMEX-nätverket och forskargruppen BioMe vid Uppsala universitet, står Sigtunastiftelsen värd för den tredje internationella Digital Existence-konferensen: ”Living with Automation;” en konferens om AI, biometri och människans villkor. Den går av stapeln den 31 maj-1 juni 2022 och under den första dagen kommer flera föreläsningar att vara öppna för allmänheten. Bland talarna märks N. Katherine Hayles, Joanna Zylinska, Sarah Pink, Amanda Lagerkvist och Nick Couldry. Program öppna föreläsningar 31 maj För anmälan till konferens och öppna föreläsningar vänligen…
Mer information »Välkommen till invigningen av Manfred och Ruth Björkquists bibliotek och arkiv. Fri entré och vi bjuder på kaffe och kaka i Rosengårdssalen. Biblioteket öppnar kl 13, då utställning över Ruth Björkquist och bildspel kan ses. Invigningsprogram med föredrag startar kl 14. Det blir föredrag och samtal kring Manfred och Ruth Björkquist och Sigtunastiftelsens kristna humanistiska vision och bildningsmiljöer utifrån bibliotekets litteratur och en utställning med unikt material från Ruth Björkquists arkiv. Medverkande: Birgitta Meurling, professor i etnologi, Uppsala universitet och…
Mer information »Fullbokat! Du kan anmäla dig till reservplats ( bokningsknappen nedan.) så kontaktar vi dig vid eventuella återbud. En tyst retreat för vila, meditation och återhämtning. Retreatledare: Lars Björklund, präst och själavårdare, och Brita Bolin, leg. fysioterapeut. Boende med helpension i enkelrum, max 16 deltagare. Under måltiderna serveras fisk/skaldjur och vegetarisk kost.
Mer information »Att psalmer engagerar blev tydligt när Svenska kyrkan meddelade att man den 1 november 2021 öppnade en digital brevlåda för nya psalmförslag, detta som en del i revideringsarbetet av psalmboken. Det slogs upp stort i riksmedia så att många låtskrivare, författare och tonsättare började leta i lådorna efter bidrag och bland kulturdebattörer, kyrkobesökare och kyrkans medarbetare väcktes diskussionen om psalmernas betydelse för kyrka, samhälle, tro och liv. För att stimulera denna process bjuder vi in till ett symposium den 20…
Mer information »Den narrativa pedagogiken står i centrum för Abrahams Barns metod och pedagogik. Kursen vill därför inspirera till muntligt berättande genom kunskap om berättarteknik. Vi tar upp FN:s konvention om barnets rättigheter genom att utgå från litteratur av olika slag och samtidigt träna språkutveckling. Vi fördjupar oss i empati som teori och praktik samt får prova på en skrivarverkstad utifrån Abrahams Barns metod Identifikation skapar Empati. Abrahams Barns empatiprogram Vänner presenteras. Målgrupp: Bibliotekarier, pedagoger och lärare från förskola, grundskola och särskola.…
Mer information »Ensemble Liparella är en professionell ensemble där medlemmarna förenas i en passion för både den tidiga och den nutida musiken. Ända sedan starten har gruppen haft en inriktning på nutida verk för barockinstrument och countertenor. Avgörande för denna ovanliga profilering har varit tillkomsten av nya verk direkt för ensemblen, vilket har möjliggjorts genom samarbeten med en rad tonsättare. Denna kväll framförs ny musik av Christofer Elgh och poesi av Lina Hagelbäck, som själv medverkar i konserten. I programmet ingår också…
Mer information »april 2022
Unna dig en paus i vardagen och hitta lugnet på en av Sveriges vackraste platser. Spendera en helg på Sigtunastiftelsen beläget i historiska Sigtuna. Barbora Furskog, legitimerad och erfaren yogalärare, guidar dig i balansen mellan dynamisk och lugnande yoga, meditation och andningsövningar. Sigtunastiftelsens kök har specialkomponerat rätter gjorda av ekologiska och närproducerade råvaror för att ytterligare främja helhetsupplevelsen. Individuella kostbehov finns tillgängliga på begäran, vänligen informera oss i förväg. Under vistelsen får du möjlighet att njuta av Sigtunastiftelsens labyrintiska byggnad.…
Mer information »Göran Rosenberg, född 1948 i Södertälje, är journalist och författare. Han har tidigare varit chefredaktör för Moderna Tider och är en av våra skarpaste samhällskritiker och debattörer. Nu är han aktuell med den kritikerrosade boken Rabbi Marcus Ehrenpreis obesvarade kärlek som Svenska Dagbladets kallade ”en bragd” och Göteborgs Posten beskrev som ”ett fint porträtt tecknat med durkdriven finess. Den speglar förra seklets första hälft in i dess nakna nervrötter, därtill med ett cerebralt skarpsinne.” ”Vi föddes in i det judiska,…
Mer information »Vi vill gestalta en av vår tids ödesfrågor: Människans överlevnad på jorden. Hur ser vårt ansvar för vår livsmiljö och kommande generationer ut? Människan har sen urminnes tider rustat sig för verkligheten genom att skapa en rituell verklighet för att hålla samman och hela trauman. Berättelsen, musiken och dansen var en enhet, men delarna separerades under historiens gång. Deltagande byttes mot åskådande. I ”Jordalyft – en dansrit” inbjudes hela människan att delta och beröras, ”förankrade i jorden - sträckta mot…
Mer information »Anna Kruse är en svensk jazzsångerska som för tjugo år sedan bosatte sig i Danmark där hon har etablerat sig som ett namn att räkna med. Hon har i hög grad intresserat sig för att tonsätta den finlandssvenska poeten Edith Södergrans dikter, något som också resulterat i ett antal skivreleaser. Tillsammans med några av Danmarks bästa jazzmusiker och skådespelerskan Stina Ekblad får vi den här kvällen njuta av Edith Södergrans texter i en musikalisk form som sträcker sig mellan melankolisk…
Mer information »”Inne i dem alla öppnade sig valv bakom valv oändligt” skriver Tomas Tranströmer i sin berömda dikt Romanska bågar. I dikten introduceras läsaren till den enskilda människans religiösa sökande och till kyrkorummet som en gränslös yta för kontemplation och mystik. Mathilda Frykberg presenterar på Sigtunastiftelsen en serie torrpastellteckningar som gestaltar de religiösa rummens olika valv. Delar av den konstnärliga processen har ägt rum på Sigtunastiftelsen med dagliga meditationer. Mathilda har även använt Stiftelsen bibliotek som utgångspunkt för ett slags kontemplativt…
Mer information »På Sigtunastiftelsen finns Sveriges största privata bibliotek och arkiv som är tillgängligt för allmänheten. Denna lördag visar vi upp vår unika K-märkta miljö för dig som inte hittat hit under våra ordinarie öppettider och det blir dessutom finissage på utställningen Tuve Nyström och kyrkospelsrörelsen. Du kan låna ny och klassisk litteratur, försjunka i spännande tidningsklipp eller bara insupa atmosfären och ta del av en bit levande kulturhistoria. Vi fyndar i vårt förflutna och berättar om våra samlingar och aktuella fokusområden…
Mer information »Programmet är inställt! Vi återkommer om nytt datum lite längre fram. En författare och en vetenskapsman önskar nå Zonen. Myndigheterna har förklarat Zonen som en no-go zon och förseglat den. Deras guide – en man känd som en stalker – har en särskild relation till Zonen. Den mystiska Zonen är en plats där många underliga företeelser sker och ett felsteg kan betyda döden. I en bunker i Zonens centrum sägs Rummet finnas, ett rum som sägs uppfylla alla ens innersta…
Mer information »Välkommen till Existentiell filmfestival, festivalen som sätter samtalet i fokus och där både allmänmänskliga och aktuella frågor diskuteras av inbjudna gäster och deltagande publik. Temat för årets festival är ”Alltid ensam, aldrig ensam” och några av de filmer som visas är Quo, vadis Aida?, The father, Nomadland, The man who sold his skin och Corpus Christi. Medverkar gör bland annat Henrik Schyffert, Olle Carlsson, Zanyar Adami, Petra Carlsson, Christina Jeurling Birro och Mikael Kurkiala. Existentiell Filmfestival Dalarna arrangeras i samverkan…
Mer information »Abrahams Barns metod och verksamhet presenteras för att därefter fokusera på Abrahams Barns Julkrubba. Kursen visar hur en julkrubba kan bli ett konkret pedagogiskt redskap. Abrahams Barns Julkrubba berättar om Jesu födelse enligt de texter som finns att läsa i både Bibeln och Koranen. Målgrupp: Bibliotekarier, pedagoger och lärare för alla åldrar. Anmälan senast 29 mars. För mer information vänligen kontakta elisabet.mattizon-armgard@sigtunastiftelsen.se 08 592 589 98
Mer information »mars 2022
Abrahams Barns Dag på Sigtunastiftelsen tar vid efter The Global Village Lecture som under många år hölls på Riddarhuset. Abrahams Barn vill synliggöra och lyfta vårt samhälles betydelsebärande berättelser som man finner i historia och skönlitteratur, men också i religionens värld. Kvinnor från det första testamentet Föreläsning av Charlotte Frycklund, nätpräst i Svenska kyrkan och författare till ”Bibelns kvinnor. 101 möten med kända och okända systrar”. Abrahams Barns Pris 2022 tilldelas Mona Henning, förläggare Dar Al-Muna Mona Henning har varit…
Mer information »Unna dig en paus i vardagen och hitta lugnet på en av Sveriges vackraste platser. Spendera en helg på Sigtunastiftelsen beläget i historiska Sigtuna. Barbora Furskog, legitimerad och erfaren yogalärare, guidar dig i balansen mellan dynamisk och lugnande yoga, meditation och andningsövningar. Sigtunastiftelsens kök har specialkomponerat rätter gjorda av ekologiska och närproducerade råvaror för att ytterligare främja helhetsupplevelsen. Individuella kostbehov finns tillgängliga på begäran, vänligen informera oss i förväg. Under vistelsen får du möjlighet att njuta av Sigtunastiftelsens labyrintiska byggnad. Du kan…
Mer information »Välkommen till en kväll om natursyner, synvändor, evighetstanken och framtidens samhälle! Med utgångspunkt i 20TAL:s aktuella dubbelnummer »Klimatvisioner« anordnar Sigtunastiftelsen, 20TAL och CEMUS läsningar, samtal, framträdanden och barhäng i Sigtunastiftelsens bibliotek. Genom historien har det förekommit många olika försök att ringa in och förstå människans relation till den kringliggande naturen, där gränsen mellan vad som är natur och vad som inte är det är rörlig och tänjbar. Sättet på vilket människan förstår denna relation kan i värsta fall användas för…
Mer information »I naturvetenskap, liksom inom religionerna, använder vi bilder och modeller för att förstå verkligheten. Men vad vet vi egentligen? På vilket sätt kan en bild eller en modell säga något om hur verkligheten faktiskt ser ut? Och vad avgör om vi vågar lita på de bilder och modeller vi använder oss av? Gator av guld respektive Strängteori, vad är skillnaden? Ärkebiskop Antje Jackelén och fysikern Ulf Danielsson samtalar om både möjliga och omöjliga frågor under ledning av Alf Linderman, direktor…
Mer information »Henrik Ekman (f 1951) är journalist med inriktning på natur och vetenskap och presentatör av naturprogram på SVT. Med en stark kärlek till naturen som utgångspunkt har han bevakat miljöområdet i snart ett halvt sekel, först som entusiastisk fältbiolog, senare som reporter för Svenska Dagbladet, Aktuellt och SVT:s vetenskaps- och naturredaktioner. Han har producerat flera dokumentärfilmer för SVT och tidigare givit ut en rad böcker med naturanknytning: Ekarnas hagar (med Börje Pettersson), Ishav (med Bo Landin), Ekoparken (med Gunnar Brusewitz,…
Mer information »Kritikerrosade Iris Bergcrantz besökte under 2020 Sigtunastiftelsen som en i gruppen Åkervinda. Nu återkommer hon som solosångerska med sitt eget band. Samma år släpptes hennes andra soloalbum Young dreams där hon skrivit och arrangerat för jazzkvartett och stråkkvartett. Musiken inspireras av 60-tals jazz, klassisk impressionism, folkmusik, experimentell pop och musiken landar någonstans där emellan. Iris har spelat på scener som Rochester International Jazz Festival, A-Trane, Berlin, samt turnerat runt om i Europa och blivit omnämnd i pressen som ”Ny svensk…
Mer information »Välkommen till Kulturhelg på Sigtunastiftelsen, en helg där du kan njuta av inspirerande kultur, härliga måltider och en unik atmosfär. Denna gång gästas vi av sångerskan Iris Bergcrantz och journalisten och författaren Henrik Ekman. I erbjudandet ingår kulturprogram med konsert och författarmöte, ankomstkaffe, trerätters middag, frukost, förmiddagskaffe, lunch och logi. Del i dubbelrum: 1995 kr Enkelrum: 2195 kr Mer om Iris Bergcrantz Kritikerrosade Iris Bergcrantz besökte under 2020 Sigtunastiftelsen som en i gruppen Åkervinda. Nu återkommer hon som solosångerska med…
Mer information »Emma Virke blandar gärna tekniker och varvar måleri och teckning med collage. Pappersklipp och målade ytor bildar former och miljöer där djur och människor kan röra sig fritt, men inte utan viss eftertanke. Kanske längtar de bort, utan att veta vart. Men det finns ett hopp, en kraft att ta sig vidare. Emma Virke, f 1974 är bilderbokskonstnär och barnboksförfattare med en rad utmärkelser bakom sig. Parallellt med bokskapandet målar hon fristående bilder till utställningar eller vägghängd konst till vård…
Mer information »Vila, meditation och kreativitet. En tyst retreat för återhämtning och reflektion över var vi befinner oss i våra liv. För den som vill finns också möjligheten att hitta andrum genom kreativt skapande i enkel form. Retreatledare: Kerstin Dillmar, kaplan på Sigtunastiftelsen och Tina Calén, konstnär och uttryckande konstterapeut, Expressive Arts. Boende med helpension och enkelrum i Sigtunastiftelsens Refugium. Under måltiderna serveras fisk/skaldjur och vegetarisk kost. Max antal deltagare 16 personer.
Mer information »Anthony närmar sig de 80 men i hans ögon finns ingen anledning till oro, han har det bra i sin bekväma våning. Hans dotter Anne ser dock hur han försvinner in i sin egen värld av minnen och föreställningar. The Father är en rörande och ögonöppnande skildring av åldrande och anhörigskap som inte liknar någon annan, med Anthony Hopkins och Olivia Colman i sina livs roller. The Father (2020) har belönats med två Oscarstatyetter, för Bästa manliga huvudroll (Anthony Hopkins)…
Mer information »Som nioåring blir renskötardottern Elsa vittne till hur en man dödar en av hennes renar. Hon hotas till tystnad och blir smärtsamt medveten om att hennes ursprung väcker ett glödande hat. Anna-Helén Laestadius nya prisade roman Stöld är en vild och vacker jojk till renskötarlivet, men också en spännande roman om en sällan skildrad verklighet i norr. Där renar tjuvjagas och dödas brutalt och polisen inte utreder brotten. Där spänningarna mellan samer och andra bybor förgiftar generationer. Ann-Helén Laestadius kommer…
Mer information »Johannes Wätterbäck, välkänd under namnet Farbror Grön, bloggar, håller kurser, inspirerar på sociala medier och skriver trädgårdsböcker tillsammans med Theres Lundén. Tillsammans är de två engagerade odlare som odlar överallt och året runt, på friland, i pallkragar och växthus vid sin sommarstuga, i olika kärl på en takterrass, i lägenhetsfönstren och med grannarna mitt i staden. Med sin blogg och sina böcker vill de uppmuntra fler att odla sin egen mat och att utnyttja de platser som finns. Vi får…
Mer information »februari 2022
Tora Dahls och Knut Jaenssons villa på Lidingö var det litterära 30-talets centrum. Tidens stora modernistiska författare var där, från Gunnar Ekelöf till Eyvind Johnson, för att samtala, skriva och festa. Vad ingen visste var att det samtidigt fanns en annan berättelse, ett kärleksdrama och en litterär dragkamp som skulle förbi hemlig även efter alla inblandades död. Jesper Högströms uppmärksammade biografi Jag vill skriva sant: Tora Dahl och poeterna på Parkvägen, bygger på Tora Dahls dagböcker. Det är på samma…
Mer information »Fullbokat! En tyst retreat för vila och återhämtning där den som vill också har möjlighet att genom skrivande gestalta sitt liv och bearbeta sina erfarenheter. Retreatledare: Kerstin Dillmar, kaplan på Sigtunastiftelsen och Lars Björklund, präst och själavårdare. Under en retreat bor du med helpension i enkelrum i Sigtunastiftelsens Refugium. Under måltiderna serveras fisk/skaldjur och vegetarisk kost. Max antal deltagare är 16 personer.
Mer information »Unna dig en paus i vardagen och hitta lugnet på en av Sveriges vackraste platser. Spendera en helg på Sigtunastiftelsen beläget i historiska Sigtuna. Barbora Furskog, legitimerad och erfaren yogalärare, guidar dig i balansen mellan dynamisk och lugnande yoga, meditation och andningsövningar. Sigtunastiftelsens kök har specialkomponerat rätter gjorda av ekologiska och närproducerade råvaror för att ytterligare främja helhetsupplevelsen. Individuella kostbehov finns tillgängliga på begäran, vänligen informera oss i förväg. Under vistelsen får du möjlighet att njuta av Sigtunastiftelsens labyrintiska byggnad.…
Mer information »Den 1 februari firas varje år St Brigid på Irland, då våren och ljusets ankomst, naturen och allt det nya lovsjungs. Idag kan vi kan få inspiration från den vördnad som den kristkeltiska traditionen har för naturen, den lokala förankringen, kvinnans framträdande plats och kreativitetens roll. Naturkänslan baseras på en Gudsnärvaro i naturen – ”tunna platser” – och denna helhetssyn knyter an till ett nutida ekologiskt synsätt, där en ny relation till naturen behöver upprättas. Under medeltiden var St Brigid…
Mer information »I augusti 2018 inleder 15-åriga Greta Thunberg sin skolstrejk för klimatet. Frågan hon ställer till vuxenvärlden är: Om inte ni bryr er om min framtid på planeten, varför ska jag då bry mig om min framtid i skolan? Inom bara några månader växer hennes strejk till en världsomspännande rörelse. Under två år har filmaren Nathan Grossman följt henne, från tiden som ensam demonstrant på Mynttorget tills hon spände blicken i världens ledare och frågade: ”How dare you?” Dokumentärfilmen om Greta…
Mer information »januari 2022
Jakobs Stege är namnet på kyrkoherden i Sigtuna församling Jakob Tronêts talkshow, där han återkommande intervjuar företrädare för samhälle, kyrka och kultur. Platsen för dessa samlingar är ofta Olov Hartmans studiokyrka, invid Mariakyrkan, denna kyrka som en gång gavs till Olov Hartman att vara platser för experimentgudstjänster av olika slag. Denna gång medverkar Sigtunastiftelsens direktor Alf Linderman som gäst i Jakobs Stege. I Jakobs stege ingår alltid musikinslag, denna gång medverkar Alf och Gun Linderman med sång och musik.
Mer information »Inställt - nytt datum meddelas senare! Digital föreläsning om Mäster Eckhart och mystikens betydelse idag Digital föreläsning till minne av Hans Hof 100 år. Tillgänglig på Sigtunastiftelsens hemsida och Youtube från 25 januari. Medverkande: KG Hammar, ÄB emeritus och Lisbeth Gustafsson, ordförande i Mäster Eckhartsällskapet I samverkan med Mäster Eckhartsällskapet
Mer information »Under en retreathelg på Sigtunastiftelsen erbjuds tystnad, meditation och avspänning. Tid för återhämtning och reflektion över var vi befinner oss i våra liv. Under retreaterna serveras fisk/skaldjur och vegetarisk kost. För den som vill finns också möjligheten att hitta andrum genom kreativt skapande i enkel form. Retreatledare: Kerstin Dillmar, kaplan på Sigtunastiftelsen och Tina Calén, konstnär och uttryckande konstterapeut, Expressive Arts. För allas trygghet kommer vi att kräva covid-bevis från alla retreatdeltagare. Covid-beviset ska uppvisas vid ankomst.
Mer information »december 2021
Fullbokad! I Refugiet på Sigtunastiftelsen erbjuder vi en klassisk retreat med tystnad, meditation och avspänning. Rum för tankar, tro och längtan – och för att bara vara. Under retreaterna serveras fisk/skaldjur och vegetarisk kost. Du bor i enkelrum och antalet deltagare är begränsat till 16 personer. Retreatledare: Lars Björklund, präst och själavårdare och Brita Bolin, legitimerad fysioterapeut.
Mer information »Att hitta ett språk för det innersta är nödvändigt och lockande för många, men processen väcker ofta frågor: Hur ska jag våga öppna mitt innersta för läsare jag inte känner? Vem ska läsa det jag skriver och varför? Hur gör jag rent tekniskt för att nå fram till det jag vill uttrycka? Under ett par dagar i retreatmiljö får du handledning i skrivandet av Maria Küchen, författare och skribent och Kerstin Dillmar, kaplan på Sigtunastiftelsen och författare. Antalet platser är…
Mer information »Frågan om vi människor har en fri vilja och ett ansvar för våra handlingar kan tyckas befängd. Vi har ju alla en mycket påtaglig upplevelse av att det är vi själva som till stor del bestämmer vad vi gör och vad vi säger. Samtidigt vet vi naturligtvis att det är mycket som påverkar oss: genetiska förutsättningar, primär och sekundär socialisation, situationen och de känslor den ger upphov till liksom mycket annat. Inom modern neurofysiologi finns också studier som av många…
Mer information »Tomas Sjödin, f 1959, kommer från Kramfors men bor idag i Säve utanför Göteborg tillsammans med sin fru Lotta. Som författare, pastor, föreläsare och krönikör har han kommit att bli ett populärt och uppskattat namn. Ett tydligt exempel på detta är att han har sommarpratat i Sveriges Radio två gånger. Dessutom har radiolyssnarna röstat fram honom som Vinterpratare inte mindre än sex gånger. Han har skrivit ett tiotal böcker. Sjödins skrivande, såväl böcker som krönikor i diverse tidningar och tidskrifter,…
Mer information »